Glassoorten

Hieronder een lijst van een aantal soorten glas, Er zijn uiteraard meer soorten en als u contact met ons opneemt dan kunnen wij u met meer informatie hierover voorzien:

Floatglas
Floatglas, het product van een mengsel waarvan de belangrijkste ingrediënten zand (basisingrediënt), natriumcarbonaat (smeltmiddel), kalksteen en dolomiet (stabiliserende elementen) zijn. Het mengsel wordt in een oven verhit tot meer dan 1500 °C, loopt dan in een bad van gegoten tin, en wordt geleidelijk afgekoeld tot de omgevingstemperatuur. De oppervlakten van het voltooide glas zijn volledig parallel en vlak. Floatglas kan blank of gekleurd zijn, al naargelang de toevoeging van metaaloxyden aan het mengsel. Planibel floatglas is het basisproduct voor een breed gamma glasproducten voor de bouw, binnen- en buitenhuisdecoratie, de automobiel- en gespecialiseerde industrie.

Verzilverd glas - Spiegels
Glas brengt licht in het alledaagse leven. Ruimten lijken veel groter door eenvoudige subtiele spiegeleffecten; ze worden opgevrolijkt door de kleuren van coatings of krijgen meer licht via doorschijnende wanden.Verzilverd glas zijn er in verschillende maten en kleuren. De meest voorkomende diktes zijn 4mm en 6 mm. Voorbeelden van kleuren zijn: brons, grijs, koper, goud, groen en blauw. Staat uw kleur er niet bij, neem gerust contact met ons op en misschien kunnen wij uw wensen vervullen.

Figuurglas
Glas waarop een patroon wordt aangebracht door het terwijl het nog zacht is tussen twee walsen te laten glijden, waarvan er één is voorzien van een decoratief patroon.

Draadglas
Draadglas is een glassoort van 6 tot 7 mm dik waarin een net van metaaldraden is verwerkt. Deze draden houden bij breuk het glas bij elkaar, zodat de scherfwerking sterk gereduceerd wordt. Bij draadglas onderscheiden we engels- , brute- en spiegeldraadglas.

Isolatieglas
Issolatieglas (HR) is een dubbelglas met een verbeterde isolerende werking. Het is dubbelglas waarbij op één van de twee ruiten aan de binnenkant een microscopisch dun laagje metaal is aangebracht. Deze zogenaamde warmte reflecterende coating zorgt voor de isolerende werking. De warmte wordt door dit laagje voor een groot deel teruggekaatst naar de ruimte. Hierdoor is er minder warmteverlies en levert dit een energiebesparing op ten opzichte van gewoon dubbelglas. Er zijn drie soorten HR glas.

HR Glas - Heeft de minst isolatiewaarde maar isoleert wel veel beter dan gewoon dubbelglas.
HR+ Glas - Heeft een betere isolatiewaarde.
HR++ Glas - Levert de beste isolatiewaarde.

Brandwerend glas
Niet enkel bescherming tegen letsels maar ook brandbeveiliging neemt sterk in belang toe.

Brandwerend glas is een veilgheidsglas die een brandvertragende werking heeft. Brandwerend glas is net als gelaagd glas opgebouwd uit meerdere lagen en voorzien van een opschuimende brandvertragende gel.

Bij brand zet deze bij ongeveer 120º uit, waardoor een hard en ondoorschijnend scherm ontstaat. Brandwerend glas is in verschillende soorten te verkrijgen die ieder hun eigen brandvertragingstijd hebben.

Architecten en designers wenden zich steeds meer tot grotere glasschermen en deuren om gebouwen van nieuwe esthetische designs en meer licht en comfort te voorzien.

In veel gevallen moeten deze beglazingen brandwerend zijn teneinde te voldoen aan de bouwvoorschriften die erop zijn gericht de verspreiding van het vuur te stoppen en een veilige evacuatie van het gebouw mogelijk te maken.

Hard glas
Hardglas is thermisch voorgespannen glas en wordt vervaardigd door spiegel- of figuurglas. al dan niet gekleurd of voorzien van een coating, horizontaal in een oven (liggend op rollen) tot ca. 620 graden Celcius te verhitten, en vervolgens zeer snel en gecontroleerd met lucht af te koelen.

Hierdoor ontstaat in het glas een permanente spanningsverdeling, waardoor gehard glas een ca. 5 maal grotere mechanische (stoot-, slag- en buig-)belasting en temperatuurschok kan weerstaan t.o.v. ongehard glas. Ook kan het hoge temperatuurschokken weerstaan.

Het glas is dus niet harder, maar wel sterker dan ongehard glas. Mocht door één of andere oorzaak toch glasbreuk ontstaan, dan valt de ruit uiteen in ongevaarlijke kleine korrels, waarvan de randen in het algemeen niet scherp zijn.

Het glas dient voor het hardingsproces te worden gesneden, geslepen en voorzien van eventueel benodigde gaten en/of sparingen, daar deze bewerkingen na het hardingsproces niet meer mogelijk zijn.Door deze eigenschappen is hardglas uitermate geschikt voor de toepassingen als hardglazen deuren, douchecabines, glazen keukenachterwanden enz.

Meer informatie nodig?

Voor meer informatie kunt u reageren of bellen, zie Contact